Maart 2023

#6 | Hoe maak je voornemens concreet en behapbaar?

De eerste 75 dagen van 2023 zitten er op. Hoe gaat het met de goede voornemens? De reden dat we goede voornemens vaak niet volhouden is omdat we ze té groot en té vaag formuleren. Zo hebben veel mensen, net als ik, ‘klimaatbewuster leven’ op het lijstje goede voornemens staan. Maar wat betekent dit nu concreet? Met andere woorden: wat ga je (ik) morgen anders doen als je ‘klimaatbewuster’ wilt leven? In deze blog ga ik dit voornemen voor mezelf omzetten in concrete en behapbare c.q. realistische voornemens met behulp van het Change Mindset Model. Dit model is natuurlijk ook toepasbaar op andere te grote en te vage voornemens. 

Lees meer »

#5 | Kun jij reanimeren?

Een van de goede voornemens van mijn man was om dit jaar – samen met mij - een cursus reanimeren te doen. De laatste keer dat we dat hebben gedaan, was zo’n 25 jaar terug. Inmiddels is er wel iets veranderd. Zaterdag 18 februari hebben we de cursus gehad. Na deze cursus vind ik eigenlijk dat iedereen zo'n cursus moet volgen want hiermee kun je echt het verschil maken. En... veel goede voornemens zijn moeilijk vol te houden, maar dit ‘goed voornemen’ kost maar één ochtend per jaar. In deze blog vertel ik je graag meer over.

Lees meer »
Januari 2023

#4 | Hoe werkt je brein je tegen als je goede voornemens hebt?

Ik werd door ‘google’ geattendeerd op een aflevering van ‘Kennismakers’ waarin klinisch psycholoog Elke Van Hoof (Vrije Universiteit van Brussel) op een zeer toegankelijk manier uitlegt waarom we het zo moeilijk vinden om vast te houden aan goede voornemens. Deze aflevering geeft een goed beeld van de werking van ons brein en waarom we dingen doen die we eigenlijk niet willen doen. De aflevering werd begin van dit jaar uitgezonden door de Belgische zender VRT maar is nu terug te kijken op YouTube. Absoluut een aanrader!

Lees meer »

#3 | Quitters day: geef niet op!

Vandaag is het Quittter’s Day, de dag dat blijkbaar de meeste goede voornemens sneuvelen. Je leest het goed. Deze dag bestaat echt! Volgens Nationaltoday.com is deze dag speciaal gereserveerd om diegenen die het nu al hebben opgegeven, aan te moedigen het opnieuw te proberen. Ben jij ook al gestopt met je goede voornemens? Geef niet op! In deze blog lees je waarom.

Lees meer »

#2 | De invloed van gewoontegedrag op goede voornemens

Goede voornemens vragen vaak om verandering van gewoontes. Maar wat is eigenlijk gewoontegedrag? En hoelang duurt het om gewoontes aan- of af te leren? Hierover gaat mijn tweede blog. Door meer inzicht in hoe gedrag werkt, krijg je ook meer inzicht in wat je kunt doen om iets te veranderen. Aan het einde van deze blog vind je een hilarisch filmpje dat heel goed laat zien hoe lastig het is om routinegedrag te veranderen, maar dat het wel kan!

Lees meer »

#1 | Hoe kun je goede voornemens écht volhouden?

1 januari is bij uitstek de datum om te beginnen met goede voornemens. Maar veel voornemens sneuvelen al snel. De mijne helaas ook. Waarom zijn goede voornemens zo moeilijk vol te houden? Komend jaar ga ik de uitdaging aan om met behulp van kennis uit de gedragswetenschap mijn goede voornemens wel vol te houden. Hoe ik dat aanpak? Via deze website houd ik je op de hoogte van mijn ervaringen en inzichten. 

Lees meer »