Een van de goede voornemens van mijn man was om dit jaar – samen met mij - een cursus reanimeren te doen. De laatste keer dat we dat hebben gedaan, was zo’n 25 jaar terug. Inmiddels is er wel iets veranderd. Zaterdag 18 februari hebben we de cursus gehad. Na deze cursus vind ik eigenlijk dat iedereen zo'n cursus moet volgen want hiermee kun je echt het verschil maken. En... veel goede voornemens zijn moeilijk vol te houden, maar dit ‘goed voornemen’ kost maar één ochtend per jaar. In deze blog vertel ik je graag meer over.

Voordat ik inga op de cursus reanimeren, even iets anders. Diegene die mijn blog volgen, hebben gemerkt dat ik even niets heb gepost. Dat heeft verschillende redenen. Ik ben eind februari gestart met een nieuwe interim-opdracht. Mijn huidige opdracht wilde ik graag zo goed mogelijk afronden. Helaas ben ik begin februari flink ziek geweest. Gelukkig weer helemaal beter, maar dat zorgde er wel voor dat ik een behoorlijke achterstand had opgelopen op mijn werk. En door de antibioticakuur duurde het even voordat mijn ‘energielevel’ weer op niveau was. Inmiddels ben ik weer helemaal bij!
Waarom cursus reanimeren?
Zo’n 25 jaar geleden heb ik samen met Frank een reanimatiecursus gedaan. Toen waren er nog geen AED’s. Ook de ‘spelregels’ waren toen anders. En eerlijk gezegd kan ik ook niet meer precies vertellen wat ik toen heb geleerd. Als ik nu in een situatie kom dat iemand een hartstilstand krijgt, zou ik niet meer weten wat ik moet doen en zou ik er behoorlijk onthand bij staan. Dat lijkt me heel onprettig. Vandaar dat ik heel blij met het initiatief van Frank en dat ik de cursus reanimatie heb gedaan waarin ik onder andere heb geleerd hoe ik de AED kan toepassen.
Bij een hartstilstand telt elke minuut: feiten & cijfers
[Bron: Hartstichting] Bij een hartstilstand is iemand bewusteloos en ademt niet meer of niet normaal en het hart pompt geen bloed meer rond. Als niet direct wordt ingegrepen, gaat het slachtoffer dood. Om de overlevingskans voor iedereen met een hartstilstand zo groot mogelijk te maken, is het belangrijk dat binnen 6 minuten wordt gestart met reanimeren. Een ambulance kan er vaak niet binnen 6 minuten zijn. Daarom is het zo belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kunnen reanimeren.
- Per jaar krijgen zo’n 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis.
- 70% in en rond het huis
- 14% op straat
- 11% in een openbaar gebouw
- 5% sport- en ontspanningsgelegenheden
- Er zijn zo’n 8.000 reanimaties per jaar > in meer dan 75% van de gevallen start een omstander de reanimatie voordat de ambulance er is.
- De gemiddelde leeftijd van de mensen die een hartstilstand krijgen, is 67 jaar. 70% is man. 50% procent van de slachtoffers heeft nooit eerder hartklachten gehad.
- Circa 23% van de slachtoffers die zijn gereanimeerd, overleeft het. In de jaren 90 overleefde nog maar 9% van de slachtoffers een hartstilstand.

“Binnen 6 minuten helpen, vergroot de overlevingskans enorm.”
Wat leer je tijdens de cursus?
Een reanimatie bestaat uit de volgende stappen die je oefent tijdens de cursus:
- Herkennen van een hartstilstand/controleren van bewustzijn.
- Bellen van 112 > je oefent met wat moet je vragen en dat je telefoon op luidspreker bij je neerlegt zodat ‘112’ je kan bijstaan bij de reanimatie.
- Als iemand bij je is, laat je diegene een AED halen, indien beschikbaar. 112 zal ook het burgerhulpverleners-netwerk inzetten om een AED te regelen.
- Controleren ademhaling.
- Starten met basale reanimatie (30 borstcompressies en 2 beademingen) totdat de AED er is.
- Als er een AED is, leer je hoe je hem aansluit en hoe je de AED samen met de basale reanimatie gebruikt (totdat de ambulance er is).
Hoe sneller hoe beter: oproepsysteem van burgerhulpverleners
Na een cursus reanimeren, kun je je aanmelden als burgerhulpverlener bij oproepsysteem HartslagNu via www.hartstichting.nl/burgerhulpverlener. Dat de overlevingskans bij een hartstilstand zo enorm is toegenomen, is dankzij de inzet van burgerhulpverleners. Als je je aanmeldt in dit systeem, krijg je oproep als iemand in jouw buurt een hartstilstand heeft. Iedereen die zich aanmeldt in dit systeem krijgt deze oproep. Daarom ben je nooit verplicht om naar het slachtoffer te gaan; misschien ben je op dat moment niet in de buurt of kun je echt niet weg. Als je wel kunt, is de kans heel groot dat er ook andere burgerhulpverleners zijn. Teveel is niet erg. Belangrijk is dat diegene die er als eerste is, snel kan starten zodat de overlevingskans voor diegene met hartstilstand zo groot mogelijk is.
Installeer de 112NL-app op je telefoon
Als elke seconde telt, bel je 112. Maar dit kan ook met de app 112NL. In het beginscherm kun je namelijk direct kiezen of je Politie, Brandweer of Ambulance nodig hebt. En je kunt aanzetten dat je locatiegegevens deelt, want dan stuurt de telefoon - als je belt - automatisch jouw locatiegegevens naar de meldkamer. Ook als je geen reanimatiecursus hebt gehad, is het handig om deze app te installeren!
Reanimatiecursus in Houten
Wil je in Houten een cursus reanimeren volgen, kijk dan op de website: https://www.veilighouten.nl
Echt een aanrader!

p.s.
- Wil de mijn blogs volgen? Abonneer je op mijn 'nieuwsbrief' en je krijgt een seintje als een nieuwe blog live staat. (Tip: zet info@goedevoornemensvolhouden.nl in je contactenlijst zodat de nieuwsbrief niet in je spammap terechtkomt)
- Als je hieronder een reactie plaatst, is je e-mailadres niet zichtbaar.

Reactie plaatsen
Reacties