#3 | Quitters day: geef niet op!

Gepubliceerd op 13 januari 2023 om 09:51

Vandaag is het Quittter’s Day, de dag dat blijkbaar de meeste goede voornemens sneuvelen. Je leest het goed. Deze dag bestaat echt! Volgens Nationaltoday.com is deze dag speciaal gereserveerd om diegenen die het nu al hebben opgegeven, aan te moedigen het opnieuw te proberen. Ben jij ook al gestopt met je goede voornemens? Geef niet op! In deze blog lees je waarom.

Strava, de sportapp/sportcommunity, heeft in 2019 onderzoek uitgevoerd en 800 miljoen gebruikersactiviteiten geanalyseerd. Op basis van deze gegevens blijkt dat op de tweede vrijdag van januari de meeste gebruikers hun (sport)doelen al opgeven. Deze dag hebben ze daarom omgedoopt tot Quitter’s Day. De vraag is of het zinvol is dat we überhaupt goede voornemens maken.

Goede voornemens maken: zinvol of onzinnig?

Psychologen geven aan dat het toch nuttig kan zijn om wel aan goede voornemens te doen. Lilian Lechner, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Open Universiteit zegt hierover in een interview: “Ondanks tegenslag is het zeker niet verkeerd om ieder jaar opnieuw goede voornemens te maken. Het bewust zijn dat je ongewenst gedrag wil afleren en een gezondere leefstijl nastreeft, is al positief. Het meeste van ons dagelijks gedrag gebeurt onbewust en automatisch op basis van gevoel en emotie. Gewoontegedrag zeg maar. Bewustwording van gewoontegedrag is noodzakelijk om verkeerde gewoonten te kunnen herkennen en vervolgens te veranderen."

Op verschillende websites wordt ook verwezen naar onderzoek van Stanley Schachter, psycholoog aan Columbia University. Hij deed veel onderzoek naar verslavingen en volgens zijn onderzoek lukte het maar zo’n 20 procent van alle mensen om goede voornemens vol te houden. Dus zo’n 80 procent niet. Toch merkte Schachter dat uiteindelijk de meeste mensen wèl hun doel bereikten. Hij kwam erachter dat mensen die hun voornemens wel volhouden (en dus behoren tot de 20 procent), eerst meerdere keren tevergeefs geprobeerd hebben en voornemens niet hebben volgehouden (en dus behoorden tot de 80 procent-groep). Conclusie: de volhouder wint. Als je maar lang genoeg volhoudt, behoor je vanzelf tot de 20 procent-groep.



Waarom mislukken voornemens zo snel?

We zagen in blog #2 al dat voornemens vaak vragen om nieuw gedrag en het veranderen van bestaande gewoontes; gewoontes die al jaren in ons systeem zitten en die we vaak op de automatische piloot uitvoeren. Nieuw gedrag aanleren gaat niet van de een op de andere dag. Het kost veel tijd en veel energie.

Andere reden dat we goede voornemens niet volhouden is omdat we vaak de lat te hoog leggen voor onszelf en te hard van stapel lopen. We willen meer gaan bewegen en gaan vervolgens meteen drie keer per week naar de sportschool. Of we starten een té streng dieet. Dat gaat 2 weken goed, maar dan vallen weer terug is onze oude gewoontes.

Ook beginnen we vaak met te veel voornemens. En dat is dan weer te veel gevraagd van ons brein dat is ingesteld op zuinig omgaan met energie (zie ook blog #2). We kunnen beter starten met 1 of 2 kleine en concrete voornemens per keer. In het boek ‘Durf het verschil te maken’ staat een mooie quote die dit treffend weergeeft: “Veel micro-interventies zorgen samen voor een megaverandering. Dit noemen we realistische veranderen”. Hiervoor heb je wel geduld nodig. Zoals bij afvallen, als je dat doet in kleine stapjes dan duurt het wel veel langer. Maar uiteindelijk is de kans veel groter dat je je ideale gewicht bereikt. Geduld is een schone zaak, zeg maar, maar dat is dan weer makkelijker gezegd dan gedaan.


"Veel micro-interventies zorgen samen voor een megaverandering"


Samengevat: hoe kun je goede voornemens wel volhouden?

Zoals in de eerste blog genoemd, helpt het als je jouw voornemen(s) publiekelijk maakt. Niemand wil gezichtsverlies lijden. Zoals we zowel in deze blog als in blog #2 zien, is het niet verstandig om te veel voornemens tegelijkertijd op te pakken. Goede voornemens omzetten in gewoontegedrag kost immers best veel tijd en ook veel (mentale) energie. Daarnaast is het verstandig klein te beginnen; met kleine, concrete stappen en met meetbare en haalbare doelen.

Wat ook heel belangrijk is, is dat we intrinsiek gemotiveerd zijn. We moeten echt zélf iets willen veranderen (en niet voor een ander), anders houden we het zeker niet vol. 

Hoe gaat het met mijn eigen goede voornemens?

Ook ik heb heel veel voornemens voor 2023 zoals genoemd in blog #1. Ik ben, nu ik dieper in de materie ben gedoken, gestart met vier – min of meer - concrete voornemens. Tot op heden houd ik die goed vol. 

  1. Mijn eerste voornemen is om een jaar lang te bloggen over goede voornemens. Dat houd ik nu al twee weken vol (alhoewel ik wel verwacht dat de frequentie van de blogs zal gaan afnemen).

In het kader van meer bewegen en gezonder eten:

  1. Ik heb de App MyFitnessPal ‘afgestoft’ en houd sinds 1 januari weer trouw mijn maaltijden en tussendoortjes bij: dit heb ik vorig jaar ook maanden gedaan en werkt voor mij heel goed. Tegelijkertijd probeer ik het eten weer voor een aantal dagen vooruit te plannen.
  2. Minder koffie drinken staat ook mijn lijstje. Dat kan nog beter. Ik vervang in de middag koffie wel al vaker door thee, maar alleen als ik er aan denk.
  3. Ik ben in oktober 2021 gestart met krachttraining met een personal trainer. In mei 2022 heb ik dit uitgebreid met 1 á 2 keer per week een circuitje van 30 minuten (ook krachttraining). Omdat ik ook aan mijn conditie wil werken, ben ik op 1 januari daarnaast gestart met 2 (soms 3) keer per week hardlopen (max. 30 min, alleen als het niet regent, en met een schema waar je niet al té moe van wordt). Tot op heden gaat dit ook goed. 

Ik moet wel toegeven dat het publiekelijk maken van mijn voornemens op deze blog een hele goede stok achter de deur is.

Conclusie van deze blog: geef niet op!

Zijn je goede voornemens gesneuveld? Geef niet op! 2023 duurt nog heel lang. 

Twee voorbehoudens:

  1. Wellicht wachten tot na maandag voordat je met nieuwe voornemens begint want maandag 16 januari is het Blue Monday, ‘the saddest day of the year’.
  2. Ben je Kreeft, Boogschutter of Tweeling? Dan is de vraag of je wel aan goede voornemens moet beginnen. Volgens de website van het weekblad Libelle, houden deze sterrenbeelden dankzij hun astrologische eigenschappen hun goede voornemens helaas zelden vol. Tja...

p.s.

  • Wil de mijn blogs volgen? Abonneer je op mijn 'nieuwsbrief' en je krijgt een seintje als een nieuwe blog live staat.
  • Als je hieronder een reactie plaatst, is je e-mailadres niet zichtbaar.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.